Defektet kaptam, mit tegyek? Megoldás defekt esetén!

Defektet kaptam, mit tegyek? Érdemes autómentőt hívni vagy jobb egyedül neki fogni az abroncscserének? Mit érdemes tenni, ha vezetés közben ér a durrdefekt? Mi okozhat kellemetlen meghibásodást és hogyan előzhető meg? Cikkünkben választ kaphat a defekt kapcsán felmerülő leggyakoribb kérdésekre!

Mi okoz defektet?

A defekt a gumihibák egyik leggyakoribb típusa. A meghibásodás során az abroncs külső rétegében keletkezik lyuk külső behatás következtében. A csökkenő guminyomás miatt az abroncs üzemképtelenné válik. Korábban a defekt súlyos, gyakran személyi sérüléssel járó balesetekhez vezetett. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a defektek miatt bekövetkezett halálos balesetek aránya szignifikánsan csökkent. 

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan kerülhető el a defekt, fontos megválaszolni a következő kérdést: mi okoz defektet? A defektek két fő típusát eltérő behatások okozhatják:

  • Lassú defekt: Lassú defekt alatt olyan meghibásodásokat értünk, amelyek a guminyomás órák vagy napok alatti jelentős csökkenéséhez vezetnek. Sérült szelep, felni hiba és a gumi futófelületébe fúródott kisméretű idegentárgy okozhatja. A lassú defekt kisebb kockázatot jelent, mint a durrdefekt. Általában a TPMS rendszer jelzi a csökkenő guminyomást, mielőtt kritikusan alacsonnyá válna.
  • Durrdefekt: A durrdefekt olyan gumihiba, amely a guminyomás hirtelen csökkenéséhez vezet. Az útburkolaton található éles tárgyak, külső erőbehatás következtében fellépő szerkezeti hiba a gumi oldalfalán és alacsony nyomás melletti hirtelen manőver is okozhatja.

Defektet kaptam, mit tegyek?

Durrdefekt autópályán

Tapasztalatlan autósokban gyakran felmerül a kérdés: defektet kaptam vezetés közben, mit tegyek? A válasz kontraintuitív, így érdemes az alábbi tippeket megjegyezni.

Durrdefekt autópályán:

  1. A durrdefekt észlelését követően tartsa az autó sebességét! A defektet kapott abroncs súrlódása jelentősen megnő. A gázadás nélkül jelentős az autó kisodródásának kockázata.
  2. Miután stabilizálta az autót, lassan húzódjon a leálló sávba, vagy egyéb biztonságos megállóhelyre! Amennyiben lehetséges, fokozatosan csökkentse az autó sebességét és fékezés helyett válassza a kigurulást!
  3. Kerülje a hirtelen manővereket!
  4. Vegye fel a megkülönböztető mellényt amennyiben autópályán vagy autóúton van! Kapcsolja be az elakadásjelzőt és helyezze ki az elakadásjelző háromszöget!
  5. Amennyiben autópályán tartózkodik, értesítse a segélyhívó számon (112) az autópálya rendőrséget!

Autómentő vs. abroncscsere saját kezűleg: mit érdemes választani?

Miután biztonságosan megállt az autóval, két lehetőség közül választhat: gumiabroncs csere saját kezűleg vagy autómentő szolgálat igénybevétele. A döntés során az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

  • Az új autók többségéhez 1-3 év assistance szolgáltatás megvásárlása kötelező. Ilyen esetekben az autómentés nem jár további extra költséggel. Így érdemes élni az assistance szolgáltatás előnyeivel.
  • Kizárólag defektjavító szett található az autóban? A készlet a futófelületen található kisebb sérülések javítására alkalmas, így nagyméretű gumi hibák javításához nem használhatóak. Ez esetben érdemes felvenni a kapcsolatot egy autómentő céggel!

Amennyiben a fenti felsorolás alapján, úgy döntött, inkább profi szakemberek segítségét kéri, az alábbi lehetőségek közül választhat:

  • Assistance szolgáltatás: Az assistance szolgáltatásra a legtöbb új autótulajdonos 1-3 évig jogosult. Számos autómárka országos lefedettségű assistance szolgáltatást nyújt.
  • Autómentő vállalatok: Az autómentő vállalatok gyors segítséget nyújtanak defekt esetén. Általában az autó elvontatását és későbbi gumicserét biztosítanak.
  • Mobil gumiszerelés: A mobil gumiszerelés során a szakemberek a telefonos bejelentés során felmérik a javításhoz szükséges eszköz igényt. A helyszínre érve, rövid időn belül kicserélik a sérült abroncsot.

Kerékcsere saját kezűleg defekt esetén

Amennyiben az autóban található pótkerék és a gumicsere helyszíne biztonságos, továbbá rendelkezik a szükséges ismeretekkel, akár saját kezűleg is elvégezheti a pótkerék felszerelését. Ehhez az alábbi lépéseket érdemes követni.

Kerékcsere saját kezűleg defekt esetén:

  1. Ékelje ki átlósan a kerekeket az emelés helyén! Helyezzen ékeket mindkét oldalra!
  2. Kerekenként emelje fel az autót és helyezzen az alváz alá emelőbakot!
  3. Győződjön meg arról, hogy az autó helyzete stabil! Csak ezt követően folytassa a kerékcserét!
  4. Csavarja ki a kerékcsavarokat!
  5. Szedje le a sérült kereket!
  6. Helyezze fel a pótkereket! Rögzítse a kerékcsavarokat! Ehhez a kerékkulcsot átlósan csavarja addig, ameddig lehetséges!
  7. Eressze le az autót az emelőbak segítségével, távolítsa el az ékeket és győződjön meg a guminyomásról! A sérült gumit helyezze az autóba!
defektet kaptam

Gyakori kérdések és válaszok

Mi az a durrdefekt? Mi a durrdefekt jelentése?

Durrdefekt jelentése: A durrdefekt olyan gumi hiba, amely a guminyomás hirtelen és nagymértékű csökkenéséhez vezet. Amennyiben vezetés közben jelentkezik, csökkentheti az autó kormányozhatóságát, így fokozhatja a baleset kockázatát.

Melyek a durrdefekt okai?

A durrdefektet általában az alábbi három tényező egyike okozza. Durrdefekt okai:

  • útburkolaton hagyott éles tárgy futófelületbe fúródása,
  • nagy erejű külső erőbehatás szerkezeti hibát okoz a gumi oldalfalában (gumi oldalfal becsípődés), 
  • alacsony guminyomás melletti hirtelen manőver.

Mi a defektet okozó tüske?

A defektet okozó tüske olyan szúrós, hegyes vagy éles, kisméretű idegen tárgy, amely a futófelületbe szúródva defektet okoz.

Javítható a defektet kapott gumiabroncs?

Sok esetben javítható a defektet kapott gumiabroncs. A lassú defektet szenvedett gumik többsége javítható szakemberek segítségével.

Lehetséges a durrdefekt javítás?

A lassú defektet szenvedett kerekek többnyire javíthatóak. Ehhez természetesen szakemberek segítségét érdemes kérni, akik a megfelelő szakértelemmel és eszközökkel rendelkeznek. Mi a helyzet a hirtelen nyomásvesztést okozó abroncs sérülésekkel? Sajnos, nem lehetséges a durrdefekt javítás.

Hogyan csökkenthető a defekt kockázata?

A defekt kockázata jelentősen csökkenthető az alábbi óvintézkedésekkel:

  • Ellenőrizze rendszeresen a guminyomást! Egy kutatás szerint az autósok 71%-a a megfelelőtől eltérő guminyomású abronccsal közlekedik. Ez nem csupán a fogyasztást, de a defekt kockázatát is növeli.
  • Amennyiben jelentős külső erőbehatás éri a kereket, ellenőrizze a futófelületet! A kisebb méretű dudor a lassú defekt jele lehet.
  • Hosszabb autóút előtt, kérje szakember segítségét az abroncsok állapotfelméréséhez! Erre országos lefedettségű szakszervizek bármelyikében van lehetőség.

A Vredestein Quatrac Pro+ verhetetlen tapadást biztosít a nedves utakon

A Vredestein új, nagy teljesítményű négy évszakos gumiabroncsa verhetetlen tapadást biztosít a nedve
2023.06.26 12:58

Lambda-szonda hiba, csere és működési elvek

A lambda-szonda vagy kevésbé ismert nevén oxigénszenzor a kipufogó rendszer elengedhetetlenül fontos
2023.06.21 14:36

Nyári szezon biztonságosan – Continental PremiumContact 7

A Continental legújabb PremiumContact 7 abroncsa már elérhető, épp időben a szezonváltáshoz. Ez a pr
2023.06.12 14:34

Új Versenyt hirdet a Vredestien a 1000 Miglia futamon

Új versenyt hirdettek meg a Vredestein prémium abroncsmárka és az ikonikus 1000 Miglia klasszikus au
2023.06.09 09:55

Miért nyikorog a fék? Lehetséges okok és megoldások!

A fékrendszer karbantartására kiemelten fontos figyelmet fordítani. A megfelelően működő fékek eleng
2023.06.06 14:27

Élmezőnyben a Falken csapata a Nürnburgringen

A Falken Motorsports csapata a top 10-ben végzett az ADAC TotalEnergies 24 órás versenyen, amely a h
2023.05.30 13:11