Újrafutózás: mi az a futózott gumi?

Az abroncs futófelülete a használat során folyamatosan kopik. Sok esetekben a csekély gumi profilmélységű, elkopott futófelületű abroncs felújítható és újrahasználható. Az újrafutózás alkalmával új futófelületet helyeznek fel az amortizált gumikra. Cikkünkben bemutatjuk az eljárás előnyeit és hátrányait!

Mi az a futózott gumi?

Futózott gumi alatt azokat az abroncsokat értik, amelyek átestek az újrafutózás folyamatán. A felújítás lényege, hogy a gumi kopófelületét lecserélik a termékélettartam növelése érdekében. Az újrafutózás menete az alábbi lépésekre bontható:

  • Állapotfelmérés: A újrafutózás első lépéseként ellenőrzik a felújítani kívánt gumit. Kizárólag a szerkezeti sérüléstől mentes, elegendő futófelülettel rendelkező abroncsokat újítják fel.
  •  Futófelület lebontás: A vizsgálatot követően a kopott futófelület egy részét lebontják. A gumi hulladékot gyakran egyéb célra felhasználják.
  • Új futófelület építése: Ehhez a vulkanizálás módszerét használják.
  • Ellenőrzés: Végül pedig ellenőrzik a futózott gumi állapotát. Amennyiben a szigorú előírásoknak megfelelő állapotú, a termék használható.

A BIPAVER (Európai Újrafutózó Gyártók Szövetsége, angolul European Retread Manufacturers Association) 2010-ben egy projektet indított a gumiabroncs gyártás követelmények sztenderdizálása érdekében. A projekt célja, hogy az összes forgalmazott abroncs legalább egy alkalommal újrafutózható legyen.

Bár a futózott gumik piaca globálisan 2020-ban elérte az 5.11 milliárd dollár összeget, a személygépkocsik piacán mégis korlátozott az elterjedtsége. Ennek elsődleges okait az olcsó, EU-n kívülről importált abroncsok megjelenése és a fogyasztók általános bizonytalansága jelenti. Tehergépkocsiknál, buszoknál és repülőgépeknél továbbra is széles körben alkalmazzák az újrafutózást. A lentiekben tárgyalt környezetvédelmi előnyök miatt több országban kötelező a futózott gumi használata a teherszállításban, például Olaszországban minden fuvarozási cég számára minimum 20%-ban újrahasznosított abroncsokat kell használni. 

Újrafutózás előnyei

1. 30-50% megtakarítás

Az újrafutózás egyik legfontosabb előnye a jelentős költségredukció. A futózott gumik általában 30-50%-kal olcsóbbak, mint az új abroncsok. Ez különösen fontos tehergépjárművekmél, buszoknál és repülőgépek abroncsainál. A nemzetközi gyakorlat szerint:

  • A tehergépkocsi gumikat az Európai Unióban általában 3-szor futózzák újra.
  • Az Amerikai Egyesült Államokban tehergépkocsi abroncsokat akár 4-6 alkalommal futózzák újra.
  • Míg a repülőgép futóművek abroncsain átlagosan 7-9 alkalommal végzik el a felújítást.

2. Negatív környezeti hatások csökkentése

Szeretné csökkenteni a közlekedéssel járó környezetszennyezést? Szívesen hozzájárulna a gumi hulladék redukálásához? A költségek mellett a negatív környezeti hatások is csökkenthetőek futózott gumik használatával. A ​​Lublini Műszaki Egyetem 2019-es kutatása a gumiabroncsok környezeti terhelését vizsgálta. Az elemzésben a teljes termék életciklust (alapanyagok előállítása, gyártás, használat, hulladékfeldolgozás) vették alapul. Nem meglepő módon a negatív környezeti hatások jelentősen csökkenthetőek a gumiabroncsok javításával és újrahasznosításával a kutatás megállapítása szerint. Magyarországon évi 40-45 ezer tonna hulladék keletkezik az elhasznált abroncsok miatt. Az futózott gumik használata segíthet a hulladékmennyiség csökkentésében.

3. Megbízhatóság

Tart a futózott gumi megbízhatóságától? Szükségtelen! Minden kereskedelmi forgalomba került futózott gumi szigorú vizsgálatokon megy keresztül. A 2002. januárjában hatályba lépett előírások alapján a futózott gumikkal szemben azonos biztonsági és teljesítményi elvárásokat támasztanak, mint az új abroncsok esetében. Továbbá, minden újrafutózott gumi esetében kötelező feltüntetni az újrahasznosított státuszt.

A futózott gumi hátrányai

1. Magasabb zajszint

A számos előny mellett, a futózott gumi használata néhány hátránnyal is jár. Az újrafutózás módszerével felújított abroncsok zajszintje általában magasabb. Így használatuk magasabb hangkibocsájtása jár.

2. Nagyobb féktáv

A megállási távolság a reakció távolság és a féktávolság összege. Ahhoz, hogy biztonságosan és időben megálljon a jármű, egyaránt fontos a vezető gyors reakciója és az optimális műszaki tulajdonságok miatti rövid féktávolság. A futózott gumik féktávolsága hosszabb lehet, mint az új abroncsok esetében.

futózott gumi jelentése

Fontos tudnivalók újrafutózás kapcsán

Futózott gumi árak: mennyibe kerül az újrafutózott abroncs?

A futózott gumi árak 30-50%-kal alacsonyabbak az új abroncsokhoz képest. A jelentős megtakarítás kiemelten csábítóvá teszi a futózott gumikat a tehergépjárművek piacán.

Mi a futózott gumi jelölése?

Az abroncs oldalfalán található jelölések dekódolása bonyolult feladat. Hiszen a gumiabroncs jelölések segítségével olyan hasznos dolgokat ismerhetünk meg, mint a gyártó, gumi méret, profilarány, gumiabroncs szerkezet, DOT-szám, keréktárcsa-átmérő sebesség és terhelési index vagy éppen az újrafutózás. A futózott gumi jelölése:

  • Regummerad
  • Retread

Használható futózott gumi személyautóra?

Igen, használható futózott gumi személyautóra. A futózott gumi eladások több mint 80%-a a tehergépjárművek piacán történik, míg a személygépkocsikra vásárolt, újrahasznosított gumik mindössze az eladások 10%-át teszik ki.

Hírlevél feliratkozás

Milyen gumit vegyek? Részletes útmutató új gumi vásárláshoz

Gyakori kérdés: milyen gumit vegyek? Nem véletlen, a gumi vásárlás során sok szempontot kell mérlege
2022.12.06 15:07

Bridgestone Turanza Eco gumiabroncsok a Skoda Enyaq IV-hez

A Bridgestone egyedi Turanza Eco gumiabroncsokat fejleszt a Škoda Enyaq iV elektromos SUV-hez A Škod
2022.12.05 13:37

Continental WinterContact TS870 kitűnő eredmény az ADAC teszten

ADAC 2022-es téli gumiabroncstesztjein a Continental WinterContact TS870 kitűnő eredménnyel végzett.
2022.11.29 14:27

Mit kell a gumiabroncsokon ellenőrizni?

Mit kell a gumiabroncsokon ellenőrizni? Melyek a gumi hibára utaló leggyakoribb jelek? Miről ismerhe
2022.11.25 12:36

Pirelli Cinturato Winter 2 – legjobb téli gumiabroncs

Az új Pirelli Cinturato Winter 2-t az Auto Bild és a Tyre Seeker nemzetközi kiadványok egyaránt a le
2022.11.22 14:40

Gumiabroncsgyártás: miből készül a gumiabroncs?

Miből készül a gumiabroncs? Melyek a gumiabroncsgyártás legfontosabb lépései? Ilyen és ehhez hasonló
2022.11.18 14:10