Újrafutózás: mi az a futózott gumi?

Az abroncs futófelülete a használat során folyamatosan kopik. Sok esetekben a csekély gumi profilmélységű, elkopott futófelületű abroncs felújítható és újrahasználható. Az újrafutózás alkalmával új futófelületet helyeznek fel az amortizált gumikra. Cikkünkben bemutatjuk az eljárás előnyeit és hátrányait!

Mi az a futózott gumi?

Futózott gumi alatt azokat az abroncsokat értik, amelyek átestek az újrafutózás folyamatán. A felújítás lényege, hogy a gumi kopófelületét lecserélik a termékélettartam növelése érdekében. Az újrafutózás menete az alábbi lépésekre bontható:

  • Állapotfelmérés: A újrafutózás első lépéseként ellenőrzik a felújítani kívánt gumit. Kizárólag a szerkezeti sérüléstől mentes, elegendő futófelülettel rendelkező abroncsokat újítják fel.
  •  Futófelület lebontás: A vizsgálatot követően a kopott futófelület egy részét lebontják. A gumi hulladékot gyakran egyéb célra felhasználják.
  • Új futófelület építése: Ehhez a vulkanizálás módszerét használják.
  • Ellenőrzés: Végül pedig ellenőrzik a futózott gumi állapotát. Amennyiben a szigorú előírásoknak megfelelő állapotú, a termék használható.

A BIPAVER (Európai Újrafutózó Gyártók Szövetsége, angolul European Retread Manufacturers Association) 2010-ben egy projektet indított a gumiabroncs gyártás követelmények sztenderdizálása érdekében. A projekt célja, hogy az összes forgalmazott abroncs legalább egy alkalommal újrafutózható legyen.

Bár a futózott gumik piaca globálisan 2020-ban elérte az 5.11 milliárd dollár összeget, a személygépkocsik piacán mégis korlátozott az elterjedtsége. Ennek elsődleges okait az olcsó, EU-n kívülről importált abroncsok megjelenése és a fogyasztók általános bizonytalansága jelenti. Tehergépkocsiknál, buszoknál és repülőgépeknél továbbra is széles körben alkalmazzák az újrafutózást. A lentiekben tárgyalt környezetvédelmi előnyök miatt több országban kötelező a futózott gumi használata a teherszállításban, például Olaszországban minden fuvarozási cég számára minimum 20%-ban újrahasznosított abroncsokat kell használni. 

Újrafutózás előnyei

1. 30-50% megtakarítás

Az újrafutózás egyik legfontosabb előnye a jelentős költségredukció. A futózott gumik általában 30-50%-kal olcsóbbak, mint az új abroncsok. Ez különösen fontos tehergépjárművekmél, buszoknál és repülőgépek abroncsainál. A nemzetközi gyakorlat szerint:

  • A tehergépkocsi gumikat az Európai Unióban általában 3-szor futózzák újra.
  • Az Amerikai Egyesült Államokban tehergépkocsi abroncsokat akár 4-6 alkalommal futózzák újra.
  • Míg a repülőgép futóművek abroncsain átlagosan 7-9 alkalommal végzik el a felújítást.

2. Negatív környezeti hatások csökkentése

Szeretné csökkenteni a közlekedéssel járó környezetszennyezést? Szívesen hozzájárulna a gumi hulladék redukálásához? A költségek mellett a negatív környezeti hatások is csökkenthetőek futózott gumik használatával. A ​​Lublini Műszaki Egyetem 2019-es kutatása a gumiabroncsok környezeti terhelését vizsgálta. Az elemzésben a teljes termék életciklust (alapanyagok előállítása, gyártás, használat, hulladékfeldolgozás) vették alapul. Nem meglepő módon a negatív környezeti hatások jelentősen csökkenthetőek a gumiabroncsok javításával és újrahasznosításával a kutatás megállapítása szerint. Magyarországon évi 40-45 ezer tonna hulladék keletkezik az elhasznált abroncsok miatt. Az futózott gumik használata segíthet a hulladékmennyiség csökkentésében.

3. Megbízhatóság

Tart a futózott gumi megbízhatóságától? Szükségtelen! Minden kereskedelmi forgalomba került futózott gumi szigorú vizsgálatokon megy keresztül. A 2002. januárjában hatályba lépett előírások alapján a futózott gumikkal szemben azonos biztonsági és teljesítményi elvárásokat támasztanak, mint az új abroncsok esetében. Továbbá, minden újrafutózott gumi esetében kötelező feltüntetni az újrahasznosított státuszt.

A futózott gumi hátrányai

1. Magasabb zajszint

A számos előny mellett, a futózott gumi használata néhány hátránnyal is jár. Az újrafutózás módszerével felújított abroncsok zajszintje általában magasabb. Így használatuk magasabb hangkibocsájtása jár.

2. Nagyobb féktáv

A megállási távolság a reakció távolság és a féktávolság összege. Ahhoz, hogy biztonságosan és időben megálljon a jármű, egyaránt fontos a vezető gyors reakciója és az optimális műszaki tulajdonságok miatti rövid féktávolság. A futózott gumik féktávolsága hosszabb lehet, mint az új abroncsok esetében.

futózott gumi jelentése

Fontos tudnivalók újrafutózás kapcsán

Futózott gumi árak: mennyibe kerül az újrafutózott abroncs?

A futózott gumi árak 30-50%-kal alacsonyabbak az új abroncsokhoz képest. A jelentős megtakarítás kiemelten csábítóvá teszi a futózott gumikat a tehergépjárművek piacán.

Mi a futózott gumi jelölése?

Az abroncs oldalfalán található jelölések dekódolása bonyolult feladat. Hiszen a gumiabroncs jelölések segítségével olyan hasznos dolgokat ismerhetünk meg, mint a gyártó, gumi méret, profilarány, gumiabroncs szerkezet, DOT-szám, keréktárcsa-átmérő sebesség és terhelési index vagy éppen az újrafutózás. A futózott gumi jelölése:

  • Regummerad
  • Retread

Használható futózott gumi személyautóra?

Igen, használható futózott gumi személyautóra. A futózott gumi eladások több mint 80%-a a tehergépjárművek piacán történik, míg a személygépkocsikra vásárolt, újrahasznosított gumik mindössze az eladások 10%-át teszik ki.

Hírlevél feliratkozás

A Kumho Tire a TCR World Tour 2023 kizárólagos gumiabroncs beszállítója

A Kumho Tire (Iltaik Jung vezérigazgató) csütörtökön (helyi idő szerint) világraszóló szerződést írt
2023.03.21 13:51

AutoBild nyárigumi teszt 2023 225/45R18 előzetes forduló

Nagy várakozások előzik meg az AutoBild nyárigumi teszt 2023 eredményeit 225/45R18 95Y méretben. Ez
2023.02.28 14:22

ADAC nyárigumi teszt 2023 205/55 R16

Az ADAC nyárigumi teszt 2023 idén 50 éves jubileumi teszttel készült, így ennek fényében 50 abroncso
2023.02.22 10:49

Motorolaj jelölések: mit jelentenek a számok a dobozon?

Nehezen igazodik el a motorolaj jelölések között? Nem tudja mi a viszkozitás jelentése? Olajcsere el
2023.02.14 15:06

Mit jelent a gumi homologizáció?

A vulkanizáláshoz hasonlóan, a homologizáció is a kevésbé ismert műszaki fogalmak közé tartozik, ame
2023.02.06 14:22

A legfontosabb KRESZ szabályok a gumiabroncsok kapcsán

Kötelező a fagyos hónapokban téli abroncsokra váltani? Megbüntethet a rendőr közúti ellenőrzés során
2023.02.01 13:02