A legfontosabb KRESZ szabályok a gumiabroncsok kapcsán

Kötelező a fagyos hónapokban téli abroncsokra váltani? Megbüntethet a rendőr közúti ellenőrzés során, ha elhasználódott a gumi? Használható hólánc télen a magyar utakon? Rengeteg urbánus legenda él a témakörben az autósok között. Összefoglalónkban bemutatjuk a legfontosabb KRESZ szabályokat a gumiabroncsok kapcsán.

A legfontosabb KRESZ szabályok gumiabroncs kapcsán

Ahhoz, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően használja autóját, a KRESZ (Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása) maradéktalan ismerete szükséges. A jogosítvány megszerzéséhez KRESZ-vizsga teljesítése kötelező. Tanórák, tankönyvek és gyakorló tesztek segítik a tesztre történő felkészülést. Az alapos és részletekre kiterjedő KRESZ tanfolyamok ellenére sok téves elképzelés kering. Ezért összegyűjtöttük, melyek a legfontosabb KRESZ szabályok a gumiabroncsok kapcsán. Az alábbi listában a témában 5 legtöbbet felmerülő kérdést válaszoljuk meg!

1. Téli gumi szabályok

A téli gumi mintázatának, anyagának és egyéb tulajdonságainak köszönhetően, megfelelő tapadást biztosít a fagyos hónapokban is. Segítségével biztonságosan közlekedhet a havas, jeges és csúszós útfelületeken is. De vajon kötelező a téli gumi használata a dermesztő évszakban?

Magyarországon nem előírt a téli gumi alkalmazása. Azonban a nemzeti fejlesztési minisztérium 72/2013. (XII. 2.) NFM rendelete pontosan definiálja, milyen abroncsokat tekinthetünk téli guminak. Téli gumi törvényi szabályozás:

„(17a) E rendelet alkalmazásában téli gumiabroncs az olyan gumiabroncs, amelynek
a) a gyártása során az anyagkeveréket, a futófelület mintázatát, a szerkezetét a téli időjárási körülményekhez és útviszonyokhoz választották meg annak érdekében, hogy alacsony hőmérséklet melletti rendeltetésszerű használata során fokozott kapaszkodóképességgel rendelkezzen,
b) a gyártója téli abroncsként jelölte meg az oldalfalán a következő jelölések valamelyikével: „M+S”, „M&S”, „M.S”, „MS”,
„Winter”, „Winter Use” felirat, „Hópihe” ábra, „Háromágú hegycsúcs” ábra, és
c) a mintázat magassága (bordázat mélysége) meghaladja a 4 mm-t.”

Mi a helyzet a környező országokkal? Érdemes téli gumit beszerezni, ha sítúrára megyünk külföldre? Több EU tagállamban kötelező a téli abroncs szett használata. A változó szabályozás miatt, javasoljuk, hogy utazás előtt tájékozódjon az adott ország szabályairól.

2. Gumi profilmélység szabály

A gumi profilmélység nem csupán a törvényi előírások, hanem a vezetés biztonsága miatt is kiemelten fontos tulajdonsága az abroncsnak. A túlzott mértékben amortizált futófelületű abroncs tapadása csökken. Ez fokozhatja a vízen csúszás kockázatát és rontja a teljesítményt. 

A nyári és téli abroncs profilmélység jogszabály által meghatározott minimum értékkel rendelkezik. A 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet, amely a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről rendelkezik, az alábbi módon szabályozza a gumi profilmélységet:

“(4) Az (1) bekezdésben említett járműveken csak olyan gumiabroncsot szabad használni, amelyen a futófelület mintázatának magassága a teljes felületen eléri:
a) az M1, N1, O1 és O2 kategóriájú járműveken a gumiabroncs átmérőjétől függetlenül az 1,6 mm-t; továbbá
b) az egyéb járműveken
ba) a 0,75 métert meg nem haladó átmérőjű gumiabroncsok esetében az 1,6 mm-t,
bb) a 0,75 méternél nagyobb átmérőjű gumiabroncs esetében a 3 mm-t.”

A gyártó azonban a törvényi előírásnál szigorúbb normákat javasolja. Mivel az amortizálódott futófelület kisebb tapadást nyújt, így téli gumik esetén a 4 mm, míg nyári gumik esetén a 3 mm minimális gumi profilmélység a javasolt.

3. Abroncsok műszaki állapot ellenőrzése

A bevezetőben említett KRESZ-vizsgán megtanult műszaki állapot ellenőrzés során az abroncsok állapotellenőrzése is fontos pont. Bár a művelet sort sokan nem végzik el, mégis a gumik ellenőrzése indulás előtt, mégis szükséges a biztonságos közlekedés miatt. Indulást követően észlelni a defektet veszélyes és fokozza a baleset kockázatát. A törvényi szabályozás a járművek közlekedésben való részvételének a feltételeiről így szól:

“A jármű vezetője, mielőtt a járművel a telephelyről (így különösen a garázsból) elindul, köteles a kormányberendezés, a fékberendezés, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezések állapotát (működését), továbbá a hatósági jelzés(ek) [rendszámtábla(ák)] meglétét, állapotát – az adott körülmények között indokolt módon – ellenőrizni.”

Megjegyzés: A teljes jogi szöveg a 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól törvényrendeletben olvasható.

4. Hólánc használata Magyarországon

A tél hónapok beköszöntével az útfelületek jéggel borítottá válhatnak. Korszerű téli abroncsokkal is nehezebb a közlekedés az alacsony tapadású, tükörjég fedte utakon. Több környező ország hólánc használatát írja elő ilyen időjárásban. De mi a helyzet a hazai szabályozással? Magyarországon nem kötelező hóláncot használni télen, csupán javasolt.

Téli utazás előtt áll? Az alábbiakban bemutatjuk azokat az EU tagállamokat, ahol szükséges lehet a hólánc használata.

  • Ausztria: Kizárólag olyankor használható hólánc, amikor összefüggő jég- vagy hóréteg fedi az utat. További kritérium, hogy a hólánc csak olyan útfelületen használható, ahol nem okoz sérülést.
  • Csehország: Egyes útszakaszokon táblák jelzik a hólánc használatát. Erős havazás esetén kötelező a hólánc használata ezen útszakaszokon.
  • Franciaország: Minden autós számára kötelező a hólánc beszerzése. Bizonyos útszakaszokon kötelező az eszköz használata intenzív havazás esetén.
  • Horváthország: Az 5 centit meghaladó havazás esetén kötelező a hólánc felszerelése.
  • Norvégia: A norvég lakosok számára kötelező a hólánc használata.
  • Németország: Egyes útszakaszokon táblák szabályozzák a hólánc használatát. Fokozott havazás esetén kötelező az eszköz használata.
  • Olaszország: Kötelező a hólánc használata a sípályákhoz vezető utak többségén.
  • Svédország: A svéd lakosok számára kötelező a hólánc használata.
  • Szerbia: November 1. és április 1. között erős havazás esetén kötelező a hólánc használata. Bár nem jellemző, de a határátlépést is megtagadhatják hólánc hiányában.

5. Egyéb előírások és KRESZ szabályok gumiabroncs kapcsán

Számos további előírást és javaslatot fogalmaz meg a KRESZ a gumik kapcsán. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabbakat.

Egyéb előírások és KRESZ szabályok gumiabroncs kapcsán:

  • Tilos az ország egész területén szöges abroncsot használni.
  • Minden tengelyen azonos szerkezetű abroncsokat kell használni! Más szóval tilos a radiál és diagonál abroncsokat tengelyenként felcserélni!
  • Tilos olyan abroncsokat használni, amelyek bordázat közötti hornyait utólag mélyítették!
  • Azonos tengelyen lévő gumik esetén a méret, teherbírás, mintázat és szerkezet identikus kell, hogy legyen!
  • A gumiabroncs és felni átmérője nem térhet el!
  • Kizárólag a jármű előírásainak megfelelő sebesség- és terhelési indexű abroncsokat szabad használni!

Összegzés

Fenti cikkünkben bemutattuk a legfontosabb KRESZ szabályokat gumiabroncsok kapcsán. A törvényi előírásokra ne bürokratikus teherként, hanem a közlekedés biztonságát biztosító előírásoknak érdemes gondolni. A fenti előírások ismerete fontos ahhoz, hogy legálisan és balesetmentesen közlekedjünk.

Hírlevél feliratkozás

A Vredestein Quatrac Pro+ verhetetlen tapadást biztosít a nedves utakon

A Vredestein új, nagy teljesítményű négy évszakos gumiabroncsa verhetetlen tapadást biztosít a nedve
2023.06.26 12:58

Lambda-szonda hiba, csere és működési elvek

A lambda-szonda vagy kevésbé ismert nevén oxigénszenzor a kipufogó rendszer elengedhetetlenül fontos
2023.06.21 14:36

Nyári szezon biztonságosan – Continental PremiumContact 7

A Continental legújabb PremiumContact 7 abroncsa már elérhető, épp időben a szezonváltáshoz. Ez a pr
2023.06.12 14:34

Új Versenyt hirdet a Vredestien a 1000 Miglia futamon

Új versenyt hirdettek meg a Vredestein prémium abroncsmárka és az ikonikus 1000 Miglia klasszikus au
2023.06.09 09:55

Miért nyikorog a fék? Lehetséges okok és megoldások!

A fékrendszer karbantartására kiemelten fontos figyelmet fordítani. A megfelelően működő fékek eleng
2023.06.06 14:27

Élmezőnyben a Falken csapata a Nürnburgringen

A Falken Motorsports csapata a top 10-ben végzett az ADAC TotalEnergies 24 órás versenyen, amely a h
2023.05.30 13:11