Motorolaj jelölések: mit jelentenek a számok a dobozon?

Nehezen igazodik el a motorolaj jelölések között? Nem tudja mi a viszkozitás jelentése? Olajcsere előtt áll és bizonytalan abban, melyik terméket érdemes megvásárolni autójához? Útmutatókban röviden és érthetően bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Tényleg a motorolaj a legolcsóbb alkatrész a motorban?

A motorolajok és a kenési technológia kiemelten fontos szerepet játszanak a modern belsőégésű motorok működésében. A sokat ismételt autós vicc szerint: az olaj jelenti a legolcsóbb alkatrészt a motorban. A tréfás mondás igazságát nehéz vitatni. Összegyűjtöttük az elégtelen vagy nem megfelelő motorolaj lehetséges negatív hatásait.

  • Jelentősen csökkent teljesítmény: A nem megfelelő olaj csökkenti a motor teljesítményét és az üzemanyag-hatékonyságot. Így a vezetési élmény csökken, míg az üzemanyag költség emelkedik.
  • Súlyos motorkárosodás: A nem megfelelő motorolaj használata komoly károsodást okozhat a motorban. Igazán súlyos esetekben akár motorfelújítás vagy motorcsere is szükséges lehet.
  • Lerakódások a motor belső terében: Tudta, hogy a rosszul megválasztott olaj lerakódásokhoz vezethet a motorban? Ez eltömítheti a szűrőket, olajcsatornákat, és ronthatja a motor hatékony működését.
  • Fokozott amortizáció: Az elégtelen kenés miatti fokozott kopás a motor gyors elhasználódásához vezethet.
  • Elégtelen védelem: A rossz minőségű motorolaj nem nyújt elégséges védelmet a rozsda, a korrózió és a magas hőmérséklet ellen.

Innen ismerhető fel a megfelelő minőségű motorolaj

Az alapolajat (bázisolaj) számos adalékanyaggal kombinálják a késztermék létrehozásához. Bár a motorolaj túlnyomórészt alapolaj, a speciális adalékanyagok kedvezően befolyásolják műszaki tulajdonságait. Az alapolaj három kategóriába sorolható: ásványi, szintetikus és részben szintetikus.

Milyen ismérvei vannak a megfelelő minőségű olajnak? Mutatjuk!

Általános elvárások a megfelelő minőségű olajokkal szemben:

  • Biztosítson elégséges kenést télen is!
  • Járuljon hozzá a motor tisztántartásához!
  • Legyen rezisztens az üzemanyag a savas kémhatással!
  • Maradjon konzisztens az olaj minősége a csereperiódus egésze alatt!
  • Nyújtson védelmet a felmelegedéssel szemben!
  • Rendelkezzen alacsony illékonysággal!
  • Biztosítson elégséges korrózióvédelmet!
  • Segítsen a megfelelő kenés biztosításában!

Mi a motorolaj viszkozitás jelentése?

Mielőtt rátérhetnénk a motorolaj jelölések bemutatására, fontos egy további műszaki kifejezést tisztázni. A jelölések kapcsán gyakran felmerülő tulajdonság a viszkozitás. A Budapesti Műszaki Egyetem tananyaga szerint a ​​motorolaj viszkozitás jelentése:

“A viszkozitás a folyadékok belső súrlódásának mértéke. A súrlódás mindig energiaveszteséget okoz, mégsem csökkenthetjük minden határon túl. A gép konstrukciójának és üzemi jellemzőinek, valamint a kenőanyag viszkozitásának összhangban kell lenni.”

Mit jelentenek a motorolaj jelölések?

A motorolaj jelölések megismerése nagy segítséget nyújthat a megfelelő termék kiválasztásában. A következőkben bemutatjuk a gyártók által használt leggyakoribb jelölési rendszereket.

Motorolaj jelölések: API szabványok

A nemzetközi gyakorlatban a teljesítményszint indikálásához az API (American Petróleum Institute) rendszere terjedt el. Így számos terméken a motorolaj jelölések API szabványok szerint szerepelnek. Fontos tudni, hogy az API minősítéssel ellátott olaj megfelel az autógyártók által meghatározott minimális teljesítmény szabványoknak.

S betűvel (Spark) jelölik az Otto-motorhoz tartozó kenőolajokat, míg C betűvel (Compression) a dízel-motorok olajait. Az API jelölések abban is segíthetnek, hogy az autónk korához megfelelő motorolajat válasszunk.

Benzinmotor esetén:

  • SP: 2019 utángyártott autókhoz
  • SN: 2010 utángyártott autókhoz
  • SM: 2004 és 2009 között gyártott gépjárművekhez
  • SJ: 2001 és 2004 között gyártott járművekhez

Dízelmotorok esetén:

  • CK-4: 2017 utángyártott, négyütemű, nagy sebességű dízel autókhoz
  • CJ-4: 2010 utángyártott, négyütemű, nagy sebességű dízel autókhoz
  • CI-4: 2002 és 2010 között gyártott gépjárművekhez
  • CH-4: 1998 és 2002 között gyártott dízel autókhoz

SAE motorolaj viszkozitási mutatószám

Az egyik legelterjedtebb jelölést a kenőanyag viszkozitási tulajdonságainak bemutatásához a SAE (Society of Automotive Engineers, Autóipari Mérnökök Szövetsége) vezette be már 1926-ban. Ma a SAE J 300 számú szabvány hatályos. A szemléltetés kedvéért egy példán keresztül mutatjuk be a SAE által létrehozott rendszert.

Példa: 10W-30

  • Az első szám minden esetben 5-tel osztható. Azt a legalacsonyabb hőmérsékletet mutatja, amelyen az olaj akár hidegindítás esetén is képes megvédeni a motort. A kiindulópont: -35 °С, így a példában szereplő kenőanyag -25 °С hőmérsékletig jelent védelmet.
  • A második tagot jelentő W betű az angol winter (tél) szót jelöli.
  • Az utolsó tag pedig a normál körülmények közötti olaj áramlás tulajdonságát írja le. A magasabb érték előnyösebb áramlási képességet jelöl.

Motorolaj csere az AKH szervizekben

Az 1995-ben, családi vállalkozásként alapított Abroncs Kereskedőház (AKH) a magyar gumiabroncs piac értékesítési és szolgáltatási területén belül több kategóriában is piacvezető. A cég több mint 30 neves márka egyedülállóan széles választékát forgalmazza, emellett saját márkák importjában és forgalmazásában is kiemelkedő a magyarországi piacon. Válassza profi országos szervizeink egyikét, ahol kizárólag prémium minőségű Castrol motorolajjal dolgozunk!

A Vredestein Quatrac Pro+ verhetetlen tapadást biztosít a nedves utakon

A Vredestein új, nagy teljesítményű négy évszakos gumiabroncsa verhetetlen tapadást biztosít a nedve
2023.06.26 12:58

Lambda-szonda hiba, csere és működési elvek

A lambda-szonda vagy kevésbé ismert nevén oxigénszenzor a kipufogó rendszer elengedhetetlenül fontos
2023.06.21 14:36

Nyári szezon biztonságosan – Continental PremiumContact 7

A Continental legújabb PremiumContact 7 abroncsa már elérhető, épp időben a szezonváltáshoz. Ez a pr
2023.06.12 14:34

Új Versenyt hirdet a Vredestien a 1000 Miglia futamon

Új versenyt hirdettek meg a Vredestein prémium abroncsmárka és az ikonikus 1000 Miglia klasszikus au
2023.06.09 09:55

Miért nyikorog a fék? Lehetséges okok és megoldások!

A fékrendszer karbantartására kiemelten fontos figyelmet fordítani. A megfelelően működő fékek eleng
2023.06.06 14:27

Élmezőnyben a Falken csapata a Nürnburgringen

A Falken Motorsports csapata a top 10-ben végzett az ADAC TotalEnergies 24 órás versenyen, amely a h
2023.05.30 13:11